Kulak kepçesinin kafa kemiğinden normalden fazla açık durmasına ‘kepçe kulak’ adı verilir. Bu bozukluk kulak kepçesine şekil veren kıkırdak açılarının bozuk olması- kulak deliği çukurunun (konka) gereğinden fazla ve yüksek olması ve kulak kepçesinin total olarak pozisyonunun bozuk olması gibi sebeplerle olabilir. Bunlar genelde gelişimsel (doğumsal) dir. Fakat sonradan travmalar veya kitleler nedeni ile de olabilir. Kulak kepçesi hem kepçe, hem de çukur ve küçük ise buna fincan kulak (cup ear) denir.
Tıbbi açıdan ve sağlık için sorun yaratmayan bu durumlar, özellikle çocukluk döneminde psikolojik travmaya yol açabilmektedir. İnsanda kozmetik olarak hoş görünmeyen bu kulak anatomik bozuklukları ameliyatla düzeltilebilir. Kulak kepçesi ameliyatları (otoplasti) beş- altı yaşından itibaren yapılabilmektedir. Ancak ileri yaşlarda da ameliyatın yapılmasında bir engel yoktur.
Doğuştan olan kulak kepçesinin şekil bozukluklarının düzeltilmesi için çok çeşitli ameliyat teknikleri mevcuttur. Her cerrah hem anatomik bozuklukların şekline göre, hem de kendi teknik deneyimine göre bir yöntem seçer.
Ameliyat genel anestezi veya sedasyonla lokal anestezi altında (sakinleştirilmesi ve ameliyat bölgesinin uyuşturulmasını takiben) yapılabilir. İleri yaşlarda (13 yaştan sonra) yapılacak ameliyatlarda genel anestezi yerine, sedasyon ve lokal anestezi daha çok tercih edilir. Hasta aynı gün hastaneden çıkabilir.
Ameliyatta anestezi sonrası planlamaya göre kulak arkasından kesi yapılır. Kıkırdak yapı açılır, eksik kıvrımlar düzeltilir, fazla kıkırdaklar alınır, eksik kısımlara eklemeler yapılır. Deri katlantısı düzeltilerek, kulağa şekil verilir. Çeşitli cerrahi iplerle tespit yapılır ve katlar dikilerek ameliyat sonlandırılır. Kıkırdaklar şekillendirilerek, kafa düzlemiyle kulak kepçesi arasındaki açı ve mesafe anatomik hale getirilir.
İşlem sonrası ilk iki gün gerginlik ve baskı hissi doğaldır. Üçüncü günden itibaren bu baskı ve gerginlik hissi azalmaya başlar. Ameliyatı izleyen 2. günde kapalı pansumandan- hafif pansumana geçilir. Ameliyat sonrası 8-10 günler deri bandları da alınır. Bu teknikte kafa bandı kullanmaya gerek yoktur. Dört hafta kadar kulak travmalardan korunur.